ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی می‌باشد که بر اصلاح و صاف کردن دندان های نامرتب متمرکز است. اگر دندان های کج، روی هم افتاده، پیچ خورده یا دارای فاصله از هم دارید، ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشید.

فهرست مطالب

ourtoensi

لبخندی زیبا با ارتودنسی دندان

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که بر تشخیص و درمان «بایت بد» (مال اکلوژن) تمرکز دارد.

درمان های متداول ارتودنسی شامل بریس ها، تراز کننده های شفاف و نگهدارنده است. نحوه قرار گرفتن دندان های شما روی هم تاثیر بسزایی بر سلامت دهان و دندان شما دارد.

با بهبود نحوه برخورد دندان‌های بالا و پایین، می‌توانید خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامت دهان، از جمله پوسیدگی، بیماری لثه و سایش بیش از حد (فرسایش) را کاهش دهید.

اصلاح دندان‌ها با این روش تمام مشکلات را برطرف می‌نماید. می‌توان فاصله بین دندان‌ها را به راحتی از بین برده و به زیبایی بیشتر دندان‌ها کمک کرد. این روش درمانی در تمام کلینیک‌های دندانپزشکی انجام می‌شود.

در اصل ارتودنسی دندان به صورت‌های مختلفی انجام می‌شود. همچون اصلاح دندان دیمون، ثابت، لینگوال، متحرک، نامرئی و فانکشنال.

دندان‌هایی که در حالت مناسب قرار ندارند و به اصطلاح کج هستند، غذا خوردن و جویدن غذا را برای فرد دشوار می‌کنند. از این رو لازم است این مشکل برطرف شود. تقریباً تمام افراد در هر سنی که با مشکل نامرتب بودن دندان‌ها مواجه باشند، می‌توانند اقدام به ارتودنسی نمایند. به این ترتیب دندانپزشکان در ابتدا اقدام به بررسی دندان فرد متقاضی اصلاح می‌نمایند و در صورتی که او نیاز به انجام این روش درمانی داشته باشد، دندان‌های ایشان را به صورت مناسب اصلاح می‌نمایند.

متخصص ارتودنسی از ابزارهای بسیاری برای تشخیص مشکل کج بودن دندان‌ها استفاده می‌کنند. حتی ممکن است در برخی موارد پزشک نیاز به رادیوگرافی، معاینه بالینی و غیره نیز داشته باشد. در هر صورت بهتر است افراد تنها در صورتی این روش درمانی را انتخاب کنند که پزشک متخصص انجام آن را تشخیص داده باشد. در غیر این صورت ممکن است مشکلات دیگری را نیز برای دندان‌های خود به وجود آورند.

بهترین زمان برای انجام ارتودنسی دندان‌ها 

تمام کلینیک‌های دندانپزشکی خدمات اصلاح طرح لبخند را به مشتری‌های خود ارائه می‌دهند. اما ممکن است برخی تصور کنند که اصلاح دندان با این روش، تنها برای افراد در سنین بالا مناسب است. باید بگوییم چنین باوری غلط است. زیرا دندانپزشکی اطفال نیز این خدمات را در اختیار کودکانی قرار می‌دهد که با مشکل مواجه هستند.

انجام ارتودنسی دندان مربوط به سن خاصی نیست. هر فردی می‌تواند بعد از ظاهر شدن دندان در دهان، در صورت لزوم اقدام به اصلاح آن نماید. حتی باید بگوییم بهترین زمان برای اصلاح دندان‌های نامرتب، دوران کودکی است. با این حال افرادی نیز وجود دارند که ترجیح می‌دهند این روش درمانی را در بزرگسالی انجام دهند.

بهتر است این نکته را در نیز در نظر داشته باشید که انجام ارتودنسی در کودکی و بزرگسالی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. تنها افرادی که اقدام به انجام این روش درمانی می‌نمایند باید متخصص باشند. یعنی اصلاح دندان کودکان باید به دندانپزشک اطفال سپرده شود و اصلاح دندان در بزرگسالی باید توسط دندانپزشک متخصص انجام شود.

ارتودنسی

معرفی انواع روش‌های اصلاح دندان

دندان‌ها را می‌توان به روش‌های مختلفی اصلاح نموده و کج بودن آنها را از بین برد. همانطور که پیش از این نیز بیان نمودیم، برای انجام این کار روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه بیشتر به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

انجام ارتودنسی دندان ثابت

این روش مؤثر و متداول، یکی از بهترین روش‌های درمان مشکلات دهان و دندان است. در این روش بیمار نیاز دارد که ماهی یکبار برای اصلاح وضعیت پلاک‌های دندان و برطرف کردن بی‎نظمی دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کند. معمولاً این روش درمانی بین چند ماه تا چند سال به طول می‌انجامد. از این رو بهترین زمان برای انجام آن، دوران کودکی است.

انجام اصلاح دندان متحرک

از دیگر روش‌های ارتودنسی دندان باید به اصلاح متحرک اشاره کنیم. در این روش از فک بالا و پایین یک قالب متحرک تهیه می‌شود که بیمار باید در مدت زمان مشخصی از آن استفاده کند. مهمترین مزیت اصلاح دندان متحرک قابلیت خارج کردن قالب از دهان است. در حالی که در روش اصلاح ثابت دیگر نمی‌توان براکت‌ها را در هر زمان از دهان خارج نمود. از این روش بیشتر برای افرادی استفاده می‌شود که خرابی و کجی دندان کمتری دارند.

اصلاح دندان نامرئی

در جدیدترین روش ارتودنسی، از پلاستیک‌های سخت و شفاف استفاده می‌شود که قابل رؤیت نیستند. این بریس‌ها بر روی دندان‌های نامرتب قرار گرفته و به مرتب شدن آنها کمک می‌کند. لازم است این پلاستیک‌ها به مدت ۲۲ تا ۲۳ ساعت بر روی دندان قرار بگیرند تا بتوان به نتیجه دلخواه دست یافت.

همچنین می‌توان در زمان صرف غذا، نوشیدنی، مسواک زدن و غیره، این بریس‌های نامرئی را از دهان خارج نمود. البته باید بیان کنیم که این روش اصلاح دندان نسبت به روش‌های دیگر هزینه بیشتری در بر دارد. از این رو تنها تعداد افراد محدودی به سراغ دریافت این نوع خدمات می‌روند.

مزایای ارتودنسی چیست؟

مزایای زیبایی ارتودنسی واضح است. اما این درمان ها مزایای عملکردی و مرتبط با سلامتی را نیز ارائه می دهند:

  • هنگامی که دندان های شما در تراز مناسب قرار دارند، تمیز کردن آنها بسیار آسان تر است.
  • صاف کردن دندان ها می تواند عملکرد جویدن و گفتار را بهبود بخشد.
  • درمان ارتودنسی می تواند درد مربوط به اختلال TMJ را کاهش دهد.
  • ارتودنسی دندان میتواند خطر پوسیدگی، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان را کاهش دهد.
  • ارتودنسی می تواند به شما در دستیابی و حفظ لبخند زیبا و سالم کمک کند.

معایب ارتودنسی چیست؟

عیب اصلی کوتاه مدت است: شما باید دستورالعمل های درمانی را به دقت دنبال کنید و تا رسیدن به هدف خود صبور باشید. برای برخی افراد، درمان ارتودنسی کمتر از یک سال طول می کشد. برای دیگران، ممکن است تا دو سال یا بیشتر طول بکشد. از آنجایی که هر فردی نیازهای منحصر به فرد خود را دارد، زمان درمان برای همه متفاوت به نظر می رسد. از متخصص ارتودنسی خود بپرسید که چه انتظاری دارید.

اگر اطراف دستگاه های ارتودنسی خود را به طور کامل تمیز نکنید، خطر ایجاد حفره در شما نیز بیشتر است. حتما توصیه های بهداشت دهان و دندان ارتودنتیست خود را رعایت کنید.

چه زمانی باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنم؟

هر زمان که در مورد ظاهر، سلامت یا عملکرد دندان های خود نگران هستید، یک قرار ملاقات با متخصص ارتودنسی ترتیب دهید. بسیاری از متخصصان ارتودنسی شما را بدون ارجاع می بینند. اما دندانپزشک شما می تواند یک متخصص ارتودنسی را نیز توصیه کند.

اگر فکر می کنید کودک شما ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشد، از دندانپزشک خود بخواهید تا توصیه هایی را ارائه کند. ارتودنتیست ها عموماً کودکان 7 ساله را می بینند.

نتیجه گیری:

بسیاری از افراد زمانی که می خواهند ظاهر لبخند خود را بهبود بخشند به ارتودنسی فکر می کنند. اما درمان ارتودنسی می تواند سلامت و عملکرد دهان را نیز بهبود بخشد. ارتودنتیست ها طیف وسیعی از درمان ها را بر اساس نیاز شما ارائه می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر، با دندانپزشک خود صحبت کنید یا یک قرار ملاقات با متخصص ارتودنسی دندانپزشکی ایثار تعیین کنید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید